Slovinsko v EU - Hovorková, Petra (2010)
Slovinsko získalo svou nezávislost na Jugoslávii v roce 1991. Jeho hlavním cílem bylo stát se členem Evropské unie, což se mu v roce 2004 podařilo. Jako první z nových zemí EU přijalo 1. ledna 2007 euro jako svou oficiální měnu. Stejně tak bylo prvním z nových členských států, který předsedal Radě Evropské unie. Cílem mé práce je popsat ekonomický vývoj Slovinska (jak v rámci Jugoslávie, tak i po osamostatnění), specifika přístupových jednání k EU a náležitosti přístupové smlouvy. Součástí je také případová studie společnosti Gorenje Group, jejíž sídlo se nachází právě ve Slovinsku. Gorenje se dá uvést jako úspěšný příklad expanze slovinské firmy na vnitřní trh EU.