Regionalismus a jeho efekty na příkladu integrace NAFTA - Augustová, Pavla; Neumann, Pavel, 1956-; Sudliankou, Aliaksandr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2010)
Práce je rozdělená do dvou základních kapitol. První se zabývá trendem regionalismu a jeho současnými projevy ve světové ekonomice. Podává informace o podstatě regionalismu a jeho vývoji, členění regionálních dohod dle různých hledisek, členění regionálních integračních forem, vztahu regionalismu a multilateralismu a motivech zemí ke vstupu do regionálních integrací. Zároveň poskytuje informace o nových trendech regionalismu na poli světové ekonomiky. Druhá část práce analyzuje konkrétní dopady vytvoření integrace NAFTA na členské ekonomiky, přičemž aplikuje teorii o vytvoření regionální integrace a potvrzuje nebo vyvrací předpokládané efekty. Okrajově se zabývá i myšlenkou rozšíření integrace na celý americký kontinent v podobě Celoamerické zóny volného obchodu FTAA.
Vedoucí práce: Pavel Neumann
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses