Energetická politika EU a ČR v kontextu vztahů s Ruskem - Cimbálová, Pavlína; Abrhám, Josef; Vitík, Matyáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2010)
Současná energetická situace Evropské unie začíná být stále problematičtější. V době, kdy celosvětové zásoby primárních zdrojů energie - ropy a zemního plynu, neustále klesají, se řada členských států EU stává závislými na dovozech energií z cizích zdrojů. Jedním z hlavních impulzů k diskuzi o nové energetické politice EU z hlediska bezpečnosti dodávek byla plynová krize mezi Ruskem a Ukrajinou z ledna 2009. Rusko představuje hlavního energetického partnera Evropské unie - dováží většinu ropy a zemního plynu do evropských zemí. Avšak míra závislosti některých států střední a východní Evropy na dovozech energetických surovin z Ruska vzbuzuje obavy. Řešení pro Evropskou unii nabízí diverzifikace přepravních cest s cílem zvýšit energetickou nezávislost na Rusku. Také alternativní zdroje energie či obnovení využívání jaderné energie může vést ke snížení jednostranné závislosti EU na dovozech fosilních paliv z Ruska.
Vedoucí práce: Josef Abrhám
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; energetická politika; energetická bezpečnost; diplomové práce; energy policy; energy security; master's theses