Rozhodčí řízení v mezinárodních investičních sporech - Pivarči, Michal; Švarc, Zbyněk, 1950-; Hásová, Jiřina, 1954-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2010)
Cílem mé práce je analyzovat rozhodčí řízení jako prostředek k řešení mezinárodních investičních sporů. Důvodem k výběru tohoto tématu pro mě byl rostoucí počet mezinárodních investičních sporů, který, jak se zdá, významně prověřuje přizpůsobivost a životaschopnost mezinárodního práva. Tato diplomová práce se skládá ze čtyř kapitol, z nichž každá pojednává o jiném aspektu této problematiky. První kapitola je úvodní, definuje základní terminologii a zabývá se prostředky ochrany mezinárodních investic. Tato kapitola je rozdělena na čtyři části. Části 1-3 popisují základní pojmy, jakými jsou právo mezinárodních investic, mezinárodní investice a investor z ekonomického a právního pohledu. Čtvrtá část první kapitoly se poté soustřeďuje na historické pozadí a současný stav ochrany zahraničních investic. Druhá kapitola se zaměřuje na mezinárodní arbitráž jako prostředek k řešení investičních sporů. Je zmíněna řada možností a podrobně popsány dvě nejfrekventovanější - rozhodčí mechanismy Mezinárodního střediska pro řešení sporů z investic (ICSID) a arbitráž ad hoc podle pravidel UNCITRAL. Třetí kapitola zkoumá postavení států v těchto sporech. Je rozdělena na tři části. První část srovnává suverenitu států se subjektivními právy investorů. Druhá část se zabývá vztahem tohoto systému a veřejného práva a konečně třetí část pojednává o specifických zájmech soukromých rozhodců. Čtvrtá kapitola pak nabízí přehled případů, ve kterých vystupovala Česká republika. Ačkoli jich dosud nebylo mnoho, ilustrují velice dobře přístup některých rozhodčích soudů a také běžné chyby států v zacházení se zahraničními investory. Poslední kapitolou je závěr. Cílem mé práce je rozšířit mou počáteční hypotézu, že mezinárodní investiční arbiráž představuje bezprecedentní
Na závěr jsou navrženy některé změny v legislativě a mezinárodní smluvní praxi, které by mohly napomoci udržet tuto rovnováhu.
Vedoucí práce: Zbyněk Švarc
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: podnikání a právo [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses