Platobná morálka ako faktor konkurencieschopnosti - Malegová, Emília (2010)
Cieľom bakalárskej práce je vyvrátiť alebo potvrdiť tézu, že sa platobná morálka českých firiem v dôsledku súčasnej finančnej krízy zhoršila. Prvá kapitola charakterizuje dodávateľský úver a riziká s nim spojené. Poskytuje návod ako znížiť tieto riziká prostredníctvom správy pohľadávok, a tak zabrániť vzniku nedobytných pohľadávok. Tie pre firmu znamenajú ďalšie náklady a ohrozujú jej stabilitu, platobnú morálku, a tak i konkurencieschopnosť. Druhá kapitola sa zameriava na popis inštitúcií skúmajúcich platobnú morálku. Na báze ich výskumov poskytuje hodnotenie platobnej morálky českých firiem a porovnáva ho s platobnou morálkou spoločností európskych štátov a štátov s Českou republikou susediacich. Taktiež sa zaoberá zmenami v správe pohľadávok počas krízy ako jeden z faktorov, ktorý ovplyvňuje platobnú disciplínu jednotlivých spoločností.