Rozhodčí řízení - nová cesta řešení obchodních sporů - Friedel, Lukáš (2010)
Diplomová práce se zabývá charakteristikou a způsobem fungování rozhodčího řízení v ČR, které v poslední době nabývá na významu. Práce je rozdělena do osmi kapitol. Po úvodu následuje kapitola věnovaná alternativním způsobům řešení sporů, např. mediaci. Třetí kapitola se již zabývá ryze rozhodčím řízení - historií arbitráže, základními prameny práva, druhy řízení a požadavky na rozhodce. Čtvrtá část práce řeší problematiku rozhodčí smlouvy a její náležitosti. V páté části popisuji průběh rozhodčího řízení, vymezuji jednotlivé fáze, zabývám se možnostmi přezkoumání, zrušení a výkonu rozhodčího nálezu a tím pádem poskytuji ucelený pohled na tento způsob řešení sporu před rozhodci. Šestá část se snaží vymezit hlavní výhody a nevýhody rozhodčího řízení a odpovědět na otázku, proč by si tento institut měli obchodníci zvolit. Sedmá kapitola řeší aktuálně diskutovanou otázku rozhodčího řízení ve spotřebitelských sporech. V osmé části shrnuji se své poznatky a nápady ohledně možného vývoje rozhodčího řízení v závěru.