Rozhodčí řízení - nová cesta řešení obchodních sporů - Friedel, Lukáš; Hásová, Jiřina, 1954-; Kropáčová, Marie; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2010)
Diplomová práce se zabývá charakteristikou a způsobem fungování rozhodčího řízení v ČR, které v poslední době nabývá na významu. Práce je rozdělena do osmi kapitol. Po úvodu následuje kapitola věnovaná alternativním způsobům řešení sporů, např. mediaci. Třetí kapitola se již zabývá ryze rozhodčím řízení - historií arbitráže, základními prameny práva, druhy řízení a požadavky na rozhodce. Čtvrtá část práce řeší problematiku rozhodčí smlouvy a její náležitosti. V páté části popisuji průběh rozhodčího řízení, vymezuji jednotlivé fáze, zabývám se možnostmi přezkoumání, zrušení a výkonu rozhodčího nálezu a tím pádem poskytuji ucelený pohled na tento způsob řešení sporu před rozhodci. Šestá část se snaží vymezit hlavní výhody a nevýhody rozhodčího řízení a odpovědět na otázku, proč by si tento institut měli obchodníci zvolit. Sedmá kapitola řeší aktuálně diskutovanou otázku rozhodčího řízení ve spotřebitelských sporech. V osmé části shrnuji se své poznatky a nápady ohledně možného vývoje rozhodčího řízení v závěru.
Vedoucí práce: Jiřina Kotoučová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: podnikání a právo [obor dipl. práce]; rozhodčí řízení; diplomové práce; arbitration proceedings; master's theses