Vývoj cen ropy na světových trzích - Garšicová, Beata (2010)
Práce popisuje vývoj cen ropy na světových trzích od roku 1869 až do současnosti. Zabývá se faktory mající vliv na výkyvy v cenách ropy v pěti historických etapách. Dále srovnává vývoj cen ropy WTI, Brent a ropného koše OPECu. Práce také charakterizuje dopady zvýšených cen na ekonomiky. Nejdříve se zabývá dopadem na importéry a exportéry obecně, dále zkoumá vliv na Spojené státy americké. Část práce je věnována také finančním účinkům změn v ropných cenách.