Jihovýchodní Asie jako nová destinace cestovního ruchu - Dvořáková, Lucie (2010)
Bakalářská práce se zabývá vývojem cestovního ruchu v destinaci Jihovýchodní Asie a jejím cílem je zhodnotit jak evoluci jednotlivých zemí regionu, tak postavení a úroveň rozvoje celé Jihovýchodní Asie jako nové destinace cestovního ruchu. O celkovém ekonomickém vývoji těchto zemí bylo již v české literatuře publikováno mnoho, ale cestovní ruch, jako klíčový segment národní ekonomiky byl dosud neprávem opomíjen. Práce proto vymezuje destinaci Jihovýchodní Asie jako takovou, její specifika, postihuje směr a analyzuje trendy jejího vývoje a to zejména od začátku 90. let do současnosti. Rozebírán je jak příjezdový, tak domácí cestovní ruch, které jsou součástí cestovního ruchu destinace. Práce představuje "asijské tygry", jak jsou také země Jihovýchodní Asie označovány, jako perspektivní, nově objevené destinace, jejíž meziroční růst cestovního ruchu v 90. letech minulého století nezřídka přesahoval 30 %.