Efekty přímých zahraničních investic v regionu Vysočina - Jůzl, František (2010)
Tato práce zkoumá efekty přímých zahraničních investic (PZI) v regionu Vysočina. V první části definuji pojem PZI, a to jednak z ekonomického, ale také z legislativního a právního pohledu. Následující kapitoly se věnují možným kladným a negativním dopadům na hostitelskou ekonomiku. Další část teoretické kapitoly se zabývá systémem investičních pobídek v ČR a především činností státní agentury CzechInvest, která podporuje podnikání a investice. Poté popisuji historický vývoj PZI na území České republiky ve srovnání se státy Visegrádské čtyřky. V úvodu analytické části představuji hospodářství kraj Vysočina. Dále podrobněji analyzuji možný vliv PZI na následující oblasti: struktura regionálního hospodářství, HDP, nezaměstnanost a disponibilní důchod. V této kapitole především zpracovávám makroekonomická data a jejich vývoj v závislosti na přílivu nebo odlivu PZI do kraje Vysočina. Detailněji také pracuji s daty o deseti největších zahraničních firmách, které byly do kraje alokovány prostřednictvím agentury CzechInvest, a to za účelem konkretizace. Konečným výstupem této práce je zhodnocení celkového významu PZI pro kraj Vysočina a jeho obyvatelstvo.