Efekty přímých zahraničních investic v regionu Vysočina - Jůzl, František; Machková, Hana; Štěrbová, Ludmila, 1957-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2010)
Tato práce zkoumá efekty přímých zahraničních investic (PZI) v regionu Vysočina. V první části definuji pojem PZI, a to jednak z ekonomického, ale také z legislativního a právního pohledu. Následující kapitoly se věnují možným kladným a negativním dopadům na hostitelskou ekonomiku. Další část teoretické kapitoly se zabývá systémem investičních pobídek v ČR a především činností státní agentury CzechInvest, která podporuje podnikání a investice. Poté popisuji historický vývoj PZI na území České republiky ve srovnání se státy Visegrádské čtyřky. V úvodu analytické části představuji hospodářství kraj Vysočina. Dále podrobněji analyzuji možný vliv PZI na následující oblasti: struktura regionálního hospodářství, HDP, nezaměstnanost a disponibilní důchod. V této kapitole především zpracovávám makroekonomická data a jejich vývoj v závislosti na přílivu nebo odlivu PZI do kraje Vysočina. Detailněji také pracuji s daty o deseti největších zahraničních firmách, které byly do kraje alokovány prostřednictvím agentury CzechInvest, a to za účelem konkretizace. Konečným výstupem této práce je zhodnocení celkového významu PZI pro kraj Vysočina a jeho obyvatelstvo.
Vedoucí práce: Hana Machková
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses