Evropská identita a „Evropská ústavní smlouva“ – referendum ve Španělsku a ve Francii - Kný, Daniel (2010)
Příslušná bakalářská práce analyzuje možný vliv francouzské a španělské národní identity a percepce identity evropské na výsledek referenda o "Evropské ústavní smlouvě" ve Francii a ve Španělsku. S využitím nejen historického pohledu, ale také kvalitativních a kvantitativních sociologických výzkumů autor došel k závěru, že rozdílný charakter španělské a francouzské národní identity a s tím související percepce identity evropské měl dopad na rozdílný výsledek referenda o "Evropské ústavní smlouvě" v příslušných zemích. Zároveň je ovšem nutné nepodceňovat další faktory, jež jsou sice příslušnými identitami ovlivněny, nikoliv však determinovány.