Brčko Distrikt - od konfliktu k integraci - Avdic, Adisa; Lisa, Aleš, 1956-; Prorok, Vladimír, 1956-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2010)
Když byly Daytonské mírové dohody podepsány v roce 1995, Brčko patřilo do nejvíce válkou zničených oblastí Bosny a Hercegoviny. Carl Blidt, tehdejší vysoký představitel pro Bosnu a Hercegovinu, popsal Brčko jako místo, kde nastal konec světa. V roce 2009, jsou jizvy po válce v Brčku na první pohled málo viditelné. Poškozené a zničené budovy byly z velké části opraveny nebo přestavěny, ve městě vládne uvolněná atmosféra a jsou viditelné znaky ekonomického rozvoje. Ve svých desiti letech existence, přes všechny politické a ekonomické potíže, toto uspořádání se ukázalo funkčním jako oaza liberální demokracie ve státu ve kterém pořád soupeří různé etnické skupiny. Koncepce liberální demokracie, na příkladu Distriktu Brčko, se realizovala ve formě multitenické společnosti, ve které bylo zavedeno multientické školství, soudnictví a policie.
Vedoucí práce: Aleš Lisa
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: politologie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses