Daňová konkurence - Popule, Patrik (2009)
Bakalářská práce se zabývá problematikou daňové konkurence v rámci Evropské unie. Konkurence daňových systémů se v EU stala diskutovaným tématem zejména v souvislosti s rozšířením unie v roce 2004. Možným prostředkem, jímž lze daňovou konkurenci omezit, je daňová harmonizace. Otázka prospěšnosti daňové konkurence je velmi problematická, jelikož se v této záležitosti rozchází názory světových ekonomů a politiků. Hlavním cílem práce je určit, zda je pro EU vhodnější koncept konkurence či harmonizace daňových systémů. Pokusím se určit, zda v EU skutečně panuje konkurence daňových systémů. V závěru se zaměřím na zhodnocení některých makroekonomických dopadů daňové konkurence. V práci se budu zabývat pouze korporátní daní, jelikož kapitál má výraznou schopnost mobility a lze na něm nejlépe ilustrovat efekty daňové konkurence.