Daňová konkurence - Popule, Patrik; Vítek, Leoš, 1970-; Hammer, Jiří; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2009)
Bakalářská práce se zabývá problematikou daňové konkurence v rámci Evropské unie. Konkurence daňových systémů se v EU stala diskutovaným tématem zejména v souvislosti s rozšířením unie v roce 2004. Možným prostředkem, jímž lze daňovou konkurenci omezit, je daňová harmonizace. Otázka prospěšnosti daňové konkurence je velmi problematická, jelikož se v této záležitosti rozchází názory světových ekonomů a politiků. Hlavním cílem práce je určit, zda je pro EU vhodnější koncept konkurence či harmonizace daňových systémů. Pokusím se určit, zda v EU skutečně panuje konkurence daňových systémů. V závěru se zaměřím na zhodnocení některých makroekonomických dopadů daňové konkurence. V práci se budu zabývat pouze korporátní daní, jelikož kapitál má výraznou schopnost mobility a lze na něm nejlépe ilustrovat efekty daňové konkurence.
Vedoucí práce: Leoš Vítek
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: zdanění a daňová politika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses