Zdravotnické informační systémy a měřítka kvality zdravotnické péče - Kopecká, Markéta (2009)
Diplomová práce je zaměřena na kvalitu zdravotnické péče v konkrétním zdravotnickém zařízení. Cílem práce je charakterizovat současnou situaci kvality poskytovaných služeb. Zjistit, zda nastavený informační systém je přínosem a vede ke zkvalitnění zdravotnické péče v nemocničním zařízení či naopak. V práci jsou nejprve vymezeny teoretické poznatky z oblasti kvality zdravotnické péče a informačních systémů. Ty jsou poté aplikovány v praktické části. Na základě získaných podkladů z informačního systému, byly vymezeny indikátory, kterými byla hodnocena kvalita. Zvolené indikátory byly podrobeny analýze, srovnání a následnému vyhodnocení. V případě zjištění, že systém není efektivní a nepřispívá ke zvyšování kvality zdravotnického zařízení, jsou navrženy jisté změny, návrhy či doporučení pro jejich zefektivnění.