Vztahy USA - Čína 1992 - 2008 (komparace administrativy Clinton-Bush, ČLR-Tchajwan) - Ptáková, Lucie; Krátký, Karel, 1930-; Knotková, Vladimíra; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2009)
Skutečnost, že padesát let po vyhlášení Čínské lidové republiky (ČLR) v říjnu 1949 a třicet let po úplném navázání americko-čínských diplomatických vztahů v lednu 1979 zůstává Tchaj-wan jedním z ústředních a někdy až výbušných témat v americko-čínských vztazích, dokazuje, že osud Tchaj-wanu má jak pro ČLR, tak i USA zásadní význam. Tato práce komparuje americkou zahraniční politiku vůči Čínské lidové republice v otázce Tchaj-wanu za vlády W. J. Clintona (1993-2001) a G. W. Bushe (2001-2009). Na základě analýzy historického vývoje amerických vztahů k Číně je prezentováno východisko americké politiky vůči Čínské lidové republice a Čínské republice na Tchaj-wanu. Toto východisko charakterizované strategickou dvojznačností je pak základem pro komparaci politiky obou prezidentů.
Vedoucí práce: Karel Krátký
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: mezinárodní a evropská studia - diplomacie [obor dipl. práce]; Tchaj-wan; diplomové práce; Taiwan; master's theses