František Weyr a statistika - Černoušek, Lukáš; Závodský, Prokop, 1944-; Kačerová, Eva; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2010)
Tato práce je orientována na statistiku a významného českého činitele v ní,Františka Weyra. Cílem bakalářské diplomové práce je poskytnout ucelené informaceo životě a díle významného právníka, filozofa, státovědce a statistika Františka Weyra a teoreticky zdůraznit jeho vliv na rakousko-uherskou a československou statistiku. Kromě toho bude v práci pojednáváno také o samotné statistice a její konkrétní vývojové části. Práce bude pouze teoretická, žádného samostatného výzkumu se v ní dopouštět nebudu. K dosažení cíle práce budu používat výhradně literární zdroje z oblasti statistiky a samotný slavný třídílný životopis Františka Weyra. Přínos práce vidím v tom, že studentům a zájemcům o tuto oblast poskytne ucelenější pohled na Františka Weyra v souvislosti se statistikou, neboť dosud nacházíme buď statistickou tvorbu, ve které je okrajově zmíněno o Weyrovi nebo jsou dostupné již zmíněné Weyrovy životopisy, kde se ovšem mimo statistiku píše zejména o jeho soukromém životě, o jeho zahraničních cestách a jeho působení v roli univerzitního učitele. Při psaní práce jsem dospěl k závěru, že ač je Weyr znám především jako významný právník a univerzitní činitel, je jeho vliv na statistiku nesmírný a jeho činnost v čele Státního úřadu statistického přinesla mnoho významných počinů, na které není možno zapomínat. Ač bylo těžiště jeho činnosti mimo statistiku, dovoluji si říci, že ke statistice patří a měl by s ní být i nadále spojován.
Vedoucí práce: Prokop Závodský
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: statistika a ekonometrie [obor bakal. práce]; statistika; bakalářské práce; statistics; bachelor's theses