Překážky volného pohybu pracovníků v judikatuře ESD - Černá, Martina (2010)
Cílem mé závěrečné práce je seznámit čtenáře s problematikou volného pohybu pracovníků a to jak po stránce teoretické, tak po stránce praktické na základě judikatury Evropského soudního dvora. V teoretické části práce se zaměřuji na charakteristiku vnitřního trhu a definici volného pohybu osob a pracovníků. Zmiňuji jednotlivé právní předpisy, které jsou v této oblasti podstatné. Dále se věnuji jednotlivým výjimkám ze svobody volného pohybu pracovníků, vzájemnému uznávání kvalifikací a diplomů a oblasti sociálního zabezpečení. A nakonec v praktické části pak analyzuji jednotlivé případy Evropského soudního dvora, které mají významný vliv na vývoj volného pohybu pracovníků.