Řízení pracovního výkonu zaměstnanců ve společnosti Hewlett-Packard s.r.o. Stav a konstrukce změn - Devánová, Renata; Beroušek, Petr, 1952-; Rejzlová, Petra; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2010)
V první části diplomové práce jsou teoretická východiska řízení pracovního výkonu. V této části jsou zejména vymezeny a definovány jednotlivé etapy procesu řízení. Předmětem praktické části je analýza procesu řízení pracovního výkonu ve společnosti Hewlett-Packard. V rámci práce jsou především zkoumány změny v procesu za poslední rok - zavedení nového BI systému a změny v klasifikaci výkonů. Prostřednictvím metod kvalitativního a kvantitativního výzkumu je zjišťován názor zaměstnanců na zavedené změny. V závěru jsou formulována doporučení pro zjednodušení systému. Vyjádřen je také celkový názor na proces řízení pracovního výkonu ve společnosti.
Vedoucí práce: Petr Beroušek
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: podniková ekonomika a management [obor dipl. práce]; řízení pracovního výkonu; diplomové práce; performance management; master's theses