Současné problémy a perspektivy maďarské ekonomiky - Kůželová, Tereza (2010)
Bakalářská práce se zabývá problémy současné maďarské ekonomiky a klade si otázku, zda byly tyto problémy způsobeny globální finanční krizí nebo špatným řízením ekonomiky. V roce 2008 se Maďarsko ocitlo na pokraji státního bankrotu a muselo požádat o zahraniční pomoc. V současnosti se země díky pomoci mezinárodních institucí a řadě reformních opatření pomalu vzpamatovává z hluboké krize. První kapitola se zabývá teorií hospodářské politiky, jejími cíli, nositeli a vývojem. Zároveň je zmíněno měření úspěšnosti hospodářské politiky a problematika vládního selhání. Druhá kapitola shrnuje ekonomický vývoj Maďarska od dob transformace po krizový rok 2008. Ve třetí části jsou analyzovány dva konkrétní problémy maďarské ekonomiky -- veřejné výdaje a zadlužení domácností. Důraz je kladen také na popis stabilizačních opatření. Závěrečná kapitola je věnována aktuální situaci v zemi, zahraniční pomoci a perspektivám do budoucnosti.