Česká republika v Evropské unii priority českého předsednictví - Nekovářová, Lenka (2010)
Práce se zabývá postavením České republiky v Evropské unii v kontextu priorit českého předsednictví. ČR předsedala EU v první polovině roku 2009. Ještě předtím, než se ujala své funkce, si zvolila své hlavní priority, tzv. 3E -- Ekonomika, Energetika a Evropa ve světě, do nichž směřovala veškeré své úsilí. První část je zaměřena na řešení světové hospodářské krize na úrovni EU i ČR a na aktuální ekonomickou situaci ve vybraných zemích EU. Druhá část je věnována plynové krizi, která Evropu zasáhla na začátku roku 2009, a způsobu, jakým se s ní evropské země vypořádaly. Neméně důležitou součástí této kapitoly jsou aktuální změny v energetické politice EU. Závěrečná část se zabývá především Lisabonskou smlouvou a jejím dopadem na postavení EU na mezinárodní scéně.