Afrika a její budoucnost v globální ekonomice - Buryan, Šimon (2010)
Cílem této práce je zhodnotit dosavadní a budoucí hospodářský vývoj Afriky. Pro objektivní posouzení je zapotřebí posoudit historické souvislosti a rozvojové problémy, které ovlivňují vývoj tohoto kontinentu. První kapitola je zaměřena na vlastní ekonomicko-sociální komplex afrických států. Druhá kapitola je zaměřena na překážky rozvoje. Třetí kapitola je zaměřena na současné faktory, které ovlivňují vývoj Afriky, mezi něž patří globalizace a regionalismus.