Využití XML databází pro zpřístupnění specifikací úloh dobývání znalostí z databází - Marek, Tomáš (2010)
Cílem této práce je vytvořit systém dotazování ve vytvořených analytických zprávách uložených jako PMML dokumenty. Tyto PMML dokumenty jsou uloženy v nativní XML databázi, protože se jedná o strukturované dokumenty, které využívají prostředky XML. Vybraná XML databáze je k dispozici zdarma a její prostředky a možnosti vyhovují navrženému řešení. Dále byl vytvořen algoritmus pro vyhledávání v těchto dokumentech pomocí prostředků jazyka XQuery. Vzhledem k tomu, že prohledávaná data mají charakter XML dat nabízí se právě využití jazyka pro dotazování v XML datech. V rámci využití XQuery jazyka bylo třeba prozkoumat strukturu PMML dokumentů a využít různá propojení dat v těchto dokumentech pro zajištění správných výsledků vyhledávání. Výsledkem vyhledávání jsou asociační pravidla z těchto analytických zpráv uložených v PMML dokumentech, požadavkem vyhledávání jsou atributy, které se mají v pravidlech objevovat, jejich hodnoty a další omezení vyhledávání. Aby celý systém byl kompletní a mohl být plně využíván, je třeba vytvořit komunikační prostředí, pomocí kterého práce s uloženými daty probíhá. Pro tento účel jsou využity prostředky jazyka Java a architektura REST(ful) pro tvorbu aplikací.