Využití XML databází pro zpřístupnění specifikací úloh dobývání znalostí z databází - Marek, Tomáš; Kliegr, Tomáš; Kosek, Jiří, 1975-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2010)
Cílem této práce je vytvořit systém dotazování ve vytvořených analytických zprávách uložených jako PMML dokumenty. Tyto PMML dokumenty jsou uloženy v nativní XML databázi, protože se jedná o strukturované dokumenty, které využívají prostředky XML. Vybraná XML databáze je k dispozici zdarma a její prostředky a možnosti vyhovují navrženému řešení. Dále byl vytvořen algoritmus pro vyhledávání v těchto dokumentech pomocí prostředků jazyka XQuery. Vzhledem k tomu, že prohledávaná data mají charakter XML dat nabízí se právě využití jazyka pro dotazování v XML datech. V rámci využití XQuery jazyka bylo třeba prozkoumat strukturu PMML dokumentů a využít různá propojení dat v těchto dokumentech pro zajištění správných výsledků vyhledávání. Výsledkem vyhledávání jsou asociační pravidla z těchto analytických zpráv uložených v PMML dokumentech, požadavkem vyhledávání jsou atributy, které se mají v pravidlech objevovat, jejich hodnoty a další omezení vyhledávání. Aby celý systém byl kompletní a mohl být plně využíván, je třeba vytvořit komunikační prostředí, pomocí kterého práce s uloženými daty probíhá. Pro tento účel jsou využity prostředky jazyka Java a architektura REST(ful) pro tvorbu aplikací.
Vedoucí práce: Tomáš Kliegr
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: informatika [obor bakal. práce]; databáze; XML (značkovací jazyk); bakalářské práce; databases; XML (document markup language); bachelor's theses