Vztahy Kuba - SSSR 1959-1991 charakteristika a definice jednotlivých etap - Čápková, Tereza (2010)
Diplomová práce se zabývá vývojem vztahů karibského ostrova Kuby a Sovětského svazu od roku 1959 (vítězství revoluce vedené Fidelem Castrem na ostrově) do roku 1991 (rozpad SSSR). Práce je rozdělena do pěti částí, z nichž první se zabývá historickým vývojem Kuby. Ostatní kapitoly jsou věnovány navázání, prohlubování, popř. ochlazování vzájemných vztahů a jsou zmíněny události, které k takovému vývoji vedly. Práce zkoumá motivační faktory vedoucí obě země k vzájemné spolupráci a zjišťuje, zda geografická blízkost byla hlavním důvodem, proč SSSR spolupracoval a finančně podporoval Kubu. Práce také upřesňuje roli ideologie marxismu-leninismu v partnerství obou zemí.