Vztahy Kuba - SSSR 1959-1991 charakteristika a definice jednotlivých etap - Čápková, Tereza; Dvořáková, Vladimíra, 1957-; Školkayová, Marta, 1984-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2010)
Diplomová práce se zabývá vývojem vztahů karibského ostrova Kuby a Sovětského svazu od roku 1959 (vítězství revoluce vedené Fidelem Castrem na ostrově) do roku 1991 (rozpad SSSR). Práce je rozdělena do pěti částí, z nichž první se zabývá historickým vývojem Kuby. Ostatní kapitoly jsou věnovány navázání, prohlubování, popř. ochlazování vzájemných vztahů a jsou zmíněny události, které k takovému vývoji vedly. Práce zkoumá motivační faktory vedoucí obě země k vzájemné spolupráci a zjišťuje, zda geografická blízkost byla hlavním důvodem, proč SSSR spolupracoval a finančně podporoval Kubu. Práce také upřesňuje roli ideologie marxismu-leninismu v partnerství obou zemí.
Vedoucí práce: Vladimíra Dvořáková
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: mezinárodní a evropská studia - diplomacie [obor dipl. práce]; Kuba; diplomové práce; Cuba; master's theses