John F. Kennedy a Karibská krize - Smrčinová, Tereza (2010)
Bakalářská práce analyzuje roli J.F. Kennedyho v kubánské raketové krizi v říjnu 1962. Právě nukleární zbraně, kterými disponovaly jak SSSR, tak i USA, učinily eskalující krizi v Karibiku tolik nebezpečnou. Cílem této bakalářské práce je ukázat, zda americký prezident rozhodoval racionálně, zda zvažoval všechny možné důsledky a zda si přál zachovat americkou prestiž supervelmoci. Také budu analyzovat způsob, jakým se rozhodl vyřešit krizi, která se ukázala býti nejnebezpečnější krizí po skončení druhé světové války.