Mezinárodní námořní konference - Kozlová, Marcela (2010)
Cílem této práce je najít, popsat a vysledovat budoucí trendy ve vývoji námořních liniových konferencí. Námořní doprava hraje klíčovou roli ve světovém obchodě a s postupující globalizací její důležitost dále narůstá. Současně stále více dominuje světovému obchodu kontejnerová doprava. Tu v současnosti čeká řada zásadních změn a výzev. Práce má dvě části. V jedné je probráno, co to vlastně liniové konference jsou, jak vznikly a jaký byl jejich dosavadní vývoj. V druhé se snažím dobrat možných závěrů, jak se situace vyvine do budoucna, po té co vypršela platnost poslední jejich výjimky. Také jsem do práce zahrnula kapitoly o současných nejdůležitějších námořních cestách a přístavech.