SELinux - Oblezar, Marek; Palovský, Radomír, 1959-; Pavlíček, Luboš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2009)
Bakalářská práce si klade za cíl zkoumání a popis základních principů technologie SELinux. SELinux, neboli Security Enhanced Linux je technologie, která zvyšuje bezpečnost linuxového systému takovým způsobem, že omezuje množinu úkonů a souborů s kterými může daná aplikace pracovat. Jde o implementaci tzv. řízené kontroly přístupů. Práce se dělí na teoretickou a praktickou část. V teoretické části dochází k popisu stavu projektu, zkoumání a shrnutí pravidel či stavu podpory projektu Security Enhanced Linux v linuxových distribucích. Praktická část se zaobírá zprovozněním SELinuxu a vyhodnocením bezpečnostní politiky Multi-Level Security a následného otestování její funkčnosti u vybraných linuxových distribucí. Poznatky jsou čerpány z projektové dokumentace, odborných článků, blogů a konferencí v anglickém a českém jazyce. Přínos bakalářské práce tkví především v realizaci vytvoření pravidel pro Multi-Level Security na konkrétním příkladu, kde dochází k doložení funkčnosti všech získaných znalostí a zkušeností během zpracování této bakalářské práce.
Vedoucí práce: Radomír Palovský
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses