Analýza rozvoje hotelového businessu v České republice a okolních zemích a dopad finanční krize na tuto oblast - Sakharova, Evgenia (2010)
Hotelový bussines v České republice se od roku 1989 hodně změnil. Je proto zajímavé sledovat jak rozvoj samotný, tak faktory které ho ovlivnili a následně předpovídat kam by měl směrovat. Motivací k této bakalářské práci je skutečnost, že doposud neexistuje volně dostupná širší studie, která zkoumá rozvoj českého hotelového bussinesu. Cílem je prozkoumat etapy rozvoje, kterými české hotelnictví procházelo a ukázat příčiny, které ovlivňují současný vývoj. Nejdříve je analyzován rozvoj v České republice. Pak je provedena srovnávací analýza, která ukazuje jak moc se rozvoj českého hotelnictví lišil od rozvoje v jiných zemí. V případě odlišností jsou uvedeny jejich možné příčiny. Hlavními zdroji k čerpání informací byly webové stránky Českého statistického úřadu, Eurostatu a stránky statistických úřadů jiných států. Podklady k statistickým modelům tvoří zejména časové řady, které jsou zpracovávány programem STATGRAPHICS nebo Excel. Dosažené výsledky poukazují na to, že hospodářská krize a jí následující nepříznivá ekonomická situace nebyly jediným faktorem propadu. Velkou mírou k současnému propadu v českém hotelnictví přispívá také vysoko převyšující nabídka nad poptávkou. V závěru práce jasně zdůvodňuje příčiny poklesu obsazenosti a uvádí zkvalitňování služeb jako jedno z řešení současné situace.