Analýza rozvoje hotelového businessu v České republice a okolních zemích a dopad finanční krize na tuto oblast - Sakharova, Evgenia; Bílková, Diana; Malá, Ivana, 1962-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2010)
Hotelový bussines v České republice se od roku 1989 hodně změnil. Je proto zajímavé sledovat jak rozvoj samotný, tak faktory které ho ovlivnili a následně předpovídat kam by měl směrovat. Motivací k této bakalářské práci je skutečnost, že doposud neexistuje volně dostupná širší studie, která zkoumá rozvoj českého hotelového bussinesu. Cílem je prozkoumat etapy rozvoje, kterými české hotelnictví procházelo a ukázat příčiny, které ovlivňují současný vývoj. Nejdříve je analyzován rozvoj v České republice. Pak je provedena srovnávací analýza, která ukazuje jak moc se rozvoj českého hotelnictví lišil od rozvoje v jiných zemí. V případě odlišností jsou uvedeny jejich možné příčiny. Hlavními zdroji k čerpání informací byly webové stránky Českého statistického úřadu, Eurostatu a stránky statistických úřadů jiných států. Podklady k statistickým modelům tvoří zejména časové řady, které jsou zpracovávány programem STATGRAPHICS nebo Excel. Dosažené výsledky poukazují na to, že hospodářská krize a jí následující nepříznivá ekonomická situace nebyly jediným faktorem propadu. Velkou mírou k současnému propadu v českém hotelnictví přispívá také vysoko převyšující nabídka nad poptávkou. V závěru práce jasně zdůvodňuje příčiny poklesu obsazenosti a uvádí zkvalitňování služeb jako jedno z řešení současné situace.
Vedoucí práce: Diana Bílková
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: statistika a ekonometrie [obor bakal. práce]; hotelnictví; bakalářské práce; hotel-keeping; bachelor's theses