Diplomaté ve Francii - Kabuďová, Zuzana (2010)
Francouzská diplomacie má dlouhou a bohatou historii, v minulosti byla jedním z nejdůležitějších hráčů na poli mezinárodní politiky a i v současnosti se snaží mezinárodní dění ovlivňovat. Cílem této práce je popsat, jakým způsobem za pomoci vnitřních právních norem tato země upravuje postavení vlastních diplomatických zástupců a dále, jak zachází se zástupci cizích států, kteří sem přijíždějí vykonávat zahraniční službu. O Francii je všeobecně známo, že je to země se spletitým administrativním aparátem, byrokracií a soustavou právních norem. Proto lze očekávat, že i oblast diplomatických styků bude podobně komplikovaná a tato práce se snaží pomoci překonat tyto složitosti.