Analýza teplotních časových řad ze stanic Praha - Ruzyně a Brno - Tuřany v letech 1999 - 2008 - Vraná, Lenka; Helman, Karel; Bašta, Milan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2010)
Práce se zabývá analýzou časových řad průměrných měsíčních teplot vzduchu naměřených v 7, 14 a 21 hodin klimatologickými stanicemi Brno - Tuřany a Praha - Ruzyně. Cílem této práce je uplatnit základní postupy analýzy časových řad a blíže se seznámit s prací se statistickým softwarem, konkrétně programy SPSS Statistics 17.0 a Statgraphics Centurion XVI. Je zaměřena hlavně na výpočet základních charakteristik, dekompozici časových řad (klasický model) a na popis jejich trendové a sezónní složky. Práce zjišťuje, zda existuje podobnost ve vývoji řad, které byly naměřeny stejnou stanicí v různém čase, nebo ve stejnou hodinu na různých stanicích. Práce je rozdělena do dvou částí. V první části jsou popsány metody analýzy časových řad teoreticky, samotná analýza je pak obsahem druhé části.
Vedoucí práce: Karel Helman
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: statistické metody v ekonomii [obor bakal. práce]; klimatologie; analýza; bakalářské práce; climatology; analysis; bachelor's theses