Vývoj Mozambiku po vyhlášení nezávislosti - Šváb, David; Kváča, Vladimír, 1977-; Kochan, Jan, 1977-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2010)
Bakalářská práce "Vývoj Mozambiku po vyhlášení nezávislosti" studuje události a spojitosti, které provázely tuto zemi na jihovýchodním cípu afrického kontinentu od vyhlášení samostatného nezávislého státu v roce 1975 až po současné a budoucí možné dění v zemi. Stěžejním tématem je občanská válka mezi vládnoucí, dříve marxisticko-leninskou stranou FRELIMO a opozičním povstaleckým hnutím RENAMO, probíhající 17 let a určující vývoj Mozambiku na dlouhá desetiletí dopředu. Práce zahrnuje jak samotný průběh vnitřního konfliktu, tak jeho příčiny, odraz na mezinárodní scéně a také role ostatních států v konfliktu. Dále proceduru mírových jednání a role mezinárodních společenství, zejména OSN a mírové mise ONUMOZ v procesu demokratizace státu a přechodu k pluralitnímu režimu. V posledních kapitolách se pak práce zabývá samotnými důsledky války v mnoha rovinách a předpovídá pravděpodobný a možný vývoj země do budoucna. Tento text pokrývá mnoho témat a je určen jak pro odborníky mezinárodních vztahů, tak také pro širokou veřejnost, zajímající se o dění v regionu jižní Afriky.
Vedoucí práce: Vladimír Kváča
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; marxismus-leninismus; bakalářské práce; Marxism-Leninism; bachelor's theses