Zájmy USA a Latinské Ameriky v projektu FTAA - Lukašík, Tomáš; Hnát, Pavel, 1981-; Stuchlíková, Zuzana, 1979-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2010)
Přirozený ekonomický vývoj na americkém kontinentě, který v dnešní době představuje místo plné protikladů, vedl po nepříznivých jevech z 80. a 90.let i k takovým odvážným projektům, jako je Spojenými státy protlačovaná Celoamerická zóna volného obchodu (FTAA). V této práci, která je rozdělena do tří celků, se autor pokouší najít zájmové roviny, zvláště ty ekonomické, které mají regiony USA a Latinské Ameriky společné a poskytovaly by tak určitý prostor pro dohodu o volném obchodu. Cílem je na základě ekonomických charakteristik a vzájemných komparativních výhod těchto dvou bloků sestavit jejich možné zájmy na vytvoření Celoamerické zóny volného obchodu. S ohledem na současné postupy a názory jednotlivých stran na řešení regionální spolupráce, které jsou rovněž předmětem popisu práce, je v závěru stanoveno, do jaké míry se tyto zájmy překrývají, z čehož pramení i závěrečná prognosa pravděpodobného vývoje v dalších letech. Již dnes je totiž takřka jisté, že FTAA v konceptu, v jakém byla předkládána ještě na přelomu tisíciletí, pro všechny státy přijatelná nebude.
Vedoucí práce: Pavel Hnát
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; Latinská Amerika; bakalářské práce; Latin America; bachelor's theses