Klasický a bayesovský odhad - Shykhmanter, Dmytro; Vilikus, Ondřej; Hebák, Petr, 1940-2022; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2010)
Práce poskytuje teoretické i praktické srovnání Bayesovských a klasických metod odhadu. Porovnání obou metod začíná už při zkoumání filozofických základů pravděpodobnosti. Přiblížen je také problém determinismu a popisuje různá pojetí pravděpodobnosti. Odhad je způsob, jak činit induktivní úsudky. Klasická statistika pro tento účel používá výběr z populace jako jedinou informaci pro formulaci obecných úsudků. Bayesovské metody jsou založeny na myšlence, že data nemusí být jediným podkladem k rozhodování, ale že může být vhodné přihlížet i k dalším relevantním zdrojům informací. Proč bychom měli zanedbávat zkušenosti, znalosti nebo dokonce naši intuici? Často se setkáváme se situací, že statistická analýza poskytuje výsledky, které jsou v rozporu s našimi očekáváními, nejsou proto úplně použitelné. Tato situace je ilustrována na příkladu hodnocení ski areálů na pětihvězdičkové škále. Pohledem na žebříček deseti nejlepších ski areálů, které jsou seřazeny podle průměrného pořadí, můžeme zjistit, že některé z nich jsou tam "nezaslouženě", ačkoli data tvrdí něco jiného. V podobných situacích často vidíme, že první místa obsazují jednotky s malým počtem hodnocení na úkor těch, které mají recenzí více. Napravit tuto nežádoucí skutečnost umožňuje právě konstrukce bayesovského odhadu, který ba základě apriorní informace "spravedlivě" ohodnotí vybranou jednotku a zařadí jí tedy do žebříčku "lépe".
Vedoucí práce: Ondřej Vilikus
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: statistické metody v ekonomii [obor bakal. práce]; teorie odhadu; determinismus; teorie pravděpodobnosti; bakalářské práce; estimation theory; determinism; probability theory; bachelor's theses