Segmentace trhu a shluková analýza - Zuzák, Jaroslav (2010)
Tato bakalářská práce pojednává o možnostech využití statisticko-analytických nástrojů při segmentaci trhu, tedy marketingového konceptu, který je v úvodu práce stručně představen. Teoretická část je soustředěna především na problematiku shlukové analýzy - nejznámější a nejčastěji používané algoritmy, jejich předpoklady a z toho plynoucí možnosti využití a případná omezení. V praktické části je provedena segmentační studie návštěvníků galerií a muzeí na základě proměnných životního stylu a volnočasových aktivit. Segmenty jsou dále popsány i pomocí jiných proměnných, aby si čtenář mohl vytvořit plastičtější obraz o jednotlivých segmentech návštěvníků či "nenávštěvníků" galerií a muzeí.