Postavení Baskicka v rámci Španělska - Kadlecová, Markéta (2010)
Baskicko je jednou ze 17 autonomních oblastí Španělska, v jehož rámci má výjimečné postavení. Cílem této práce je představit Baskickou autonomní oblast a specifika baskického nacionalismu. První dvě kapitoly pojednávají o hlavních faktorech baskického nacionalismu, příčinách jeho vzniku a zabývají se také vývojem baskické autonomie až do současnosti. Dále práce věnuje pozornost roli teroristické organizace ETA, jejímu vývoji a vlivu na baskickou politickou scénu. Poslední kapitola shrnuje postavení Baskicka z politického a ekonomického hlediska a porovnává jeho pozici s dalšími dvěma autonomními oblastmi - Katalánskem a Galicií.