Příčiny a souvislosti globální finanční krize - Voráček, Lukáš (2010)
Práce pojednává o příčinách současné finanční krize. Největší pozornost je přitom věnována dvěma v této spojitosti naprosto zásadním trhům a jejich vývoji v době předkrizové -- americkému trhu nemovitostí a americkému hypotečnímu trh. V rámci analýzy realitního trhu popisuji důvody vzniku cenové bubliny, jejíž splasknutí finanční krizi v podstatě odstartovalo. Co se týče hypotečního trhu, zde se zaměřuji na jeho četná specifika, především pak na rizika spojená s aplikací dezintegrovaného systému úvěrování -- tzv. originate-to-distribute (OTD) modelu.