Ochrana životního prostředí a konkurenceschopnost EU - Ježová, Zdeňka (2010)
Bakalářská práce se zabývá vzájemným vztahem ochrany životního prostředí a konkurenceschopnosti Evropské unie. Na začátku práce je uvedeno, proč se ochrana životního prostředí dostala do popředí zájmu, a jak postupný vývoj vedl až ke vzniku samostatné politiky ochrany životního prostředí v Evropské unii. Hlavním úkolem práce je chrakterizovat vzájemný vztah mezi ekonomickými a ekologickými cíli v EU. Popsána je jak politika ochrany životního prostředí EU a její vliv na konkurenceschopnost EU, tak současná strategie EU na rozvoj její konkurenceschopnosti.