Konkurencieschopnosť EÚ po 10. rokoch realizácie lisabonského procesu (makroekonomický pohľad) - Strážnický, Matúš (2010)
Konkurencieschopnosť národných štátov a regionálnych zoskupení je v dnešnom globálnom svete často spomínaný pojem. Mnohokrát však nevieme čo sa pod týmto pojmom skrýva. Bakalárska práca sa snaží charakterizovať Európsku konkurencieschopnosť, identifikovať procesy jej zvyšovania a snaží sa ju prepojiť s makroekonomickou rovinou. Práca ďalej identifikuje veličiny, ktoré podstatne ovplivňujú možnosti konkurencieschopnosti a komparuje ich s vybranými štátmi. V závere sa pokúša zhodnotiť do akej miery bola snaha o zvyšovanie konkurencischopnosti úspešná a snaží sa predstaviť možné trendy jej budúceho smerovania.