NEZAMĚSTNANOST U OSOB VYŠŠÍHO VĚKU NA PRACOVNÍM TRHU ČESKÉ REPUBLIKY - Vaňatková, Hana (2010)
Práce mapuje nezaměstnanost u osob předdůchodového věku (50 -- 60 let) na trhu práce České republiky. Hlavním cílem bylo potvrdit či vyvrátit hypotézu, že osoby vyššího věku jsou hůře zaměstnatelné kvůli tomu, že nedisponují takovou mobilitou na trhu práce jako mladí lidé a jsou méně adaptabilní. Tato hypotéza se potvrdila i díky dotazníkovému šetření, které bylo uskutečněno mezi zaměstnavateli a má pro tuto práci největší přínos. V teoretické části jsou kapitoly věnované trhu práce, nezaměstnanosti, politice zaměstnanosti v ČR a diskriminaci. Další části zkoumají nezaměstnanost od 90. let do současnosti jak v celé ČR, tak i u osob předdůchodového věku. Práce se zabývá i vlivy, které na nezaměstnanost u těchto osob působí, mezi něž patří vzdělání, zdravotní stav nebo regionální rozdíly. Popisuje faktory, které působí na rozhodování zaměstnanců, zda na trhu práce zůstat, nebo odejít. V závěru jsou popsána možná řešení této nezaměstnanosti.