NEZAMĚSTNANOST U OSOB VYŠŠÍHO VĚKU NA PRACOVNÍM TRHU ČESKÉ REPUBLIKY - Vaňatková, Hana; Kapinusová, Jana; Poláková, Olga, 1944-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2010)
Práce mapuje nezaměstnanost u osob předdůchodového věku (50 -- 60 let) na trhu práce České republiky. Hlavním cílem bylo potvrdit či vyvrátit hypotézu, že osoby vyššího věku jsou hůře zaměstnatelné kvůli tomu, že nedisponují takovou mobilitou na trhu práce jako mladí lidé a jsou méně adaptabilní. Tato hypotéza se potvrdila i díky dotazníkovému šetření, které bylo uskutečněno mezi zaměstnavateli a má pro tuto práci největší přínos. V teoretické části jsou kapitoly věnované trhu práce, nezaměstnanosti, politice zaměstnanosti v ČR a diskriminaci. Další části zkoumají nezaměstnanost od 90. let do současnosti jak v celé ČR, tak i u osob předdůchodového věku. Práce se zabývá i vlivy, které na nezaměstnanost u těchto osob působí, mezi něž patří vzdělání, zdravotní stav nebo regionální rozdíly. Popisuje faktory, které působí na rozhodování zaměstnanců, zda na trhu práce zůstat, nebo odejít. V závěru jsou popsána možná řešení této nezaměstnanosti.
Vedoucí práce: Jana Kapinusová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses