Vzdělání jako determinanta rozvoje v Subsaharské Africe - Běhounková, Mája (2010)
Tato práce se zabývá současným stavem vzdělání v rozvojových zemích, především v Subsaharské Africe. První kapitola je věnována roli vzdělání v rozvoji zemí a současnému stavu vzdělání ve světě. Druhá kapitola se zabývá regionem Subsaharské Afriky jakožto oblastí, ve které je situace ve vzdělání alarmující. Kapitola poskytuje komplexní přehled o tomto regionu - o jeho charakteristice a o aspektech, které situaci ve vzdělání ovlivňují. Třetí kapitola je věnována případové studii Keni. Kapitola se zabývá charakteristikou země, její socioekonomickou situací a jejím systémem a stavem vzdělání.