Ekonomická analýza dopadů státní regulace na ochranu ohrožených druhů zvířat - Krejzová, Lucie; Munzi, Tomáš, 1980-; Petrášek, František, 1934-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2010)
Práce se zabývá příčinami, proč dochází v některých případech k rapidnímu snížení počtu ohrožených druhů zvířat, přestože jsou v souvislosti s jejich stále se snižujícím stavem zákonem chráněny. Bakalářská práce se zaměřuje v teoretické části primárně na ekonomické přístupy k ochraně životního prostředí a jejich následnou analýzu. Mezi aktuální myšlenkové směry patří environmentální ekonomie, ekologická ekonomie a tržní přístup jako obhajoba soukromého vlastnictví k ochraně životního prostředí. Jsou nastíněny pozitivní i negativní dopady těchto směrů a uvedena doporučení zavedení do praxe. Součástí práce je i zdůvodněná odpověď na otázku, zda je ekonomicky efektivnějším řešením, aby vlády podporovaly spíše respektování a garanci vynutitelnosti vlastnických práv nebo je v případě ochrany životního prostředí a ohrožených druhů zvířat nutná silná administrativní intervence. Praktická část je pak zaměřena na nedokonalou funkčnost systému jejich ochrany demonstrovaná na konkrétních případech.
Vedoucí práce: Tomáš Munzi
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses