Východní rozšíření EU a jeho dopady na Evropskou unii a vybrané členské státy - Hokešová, Kateřina; Hnát, Pavel, 1981-; Jelínek, Tomáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2010)
Práce se zabývá procesem tzv. východního rozšíření Evropské unie, které proběhlo ve dvou vlnách v letech 2004 a 2007. Zhodnotí východiska pro rozšíření z pohledu obou zúčastněných stran -- jak států střední a východní Evropy, které se po pádu komunismu chtěly navrátit do Evropy a stát se součástí demokratického celku; tak samotné EU, která viděla v rozšíření hlavně možnost, jak sjednotit kontinent a získat zpět klesající ekonomický potenciál. V druhé části práce shrne důsledky rozšíření opět z pohledu obou stran. Rozšíření mělo vliv jak na ekonomickou, tak na politickou situaci v daných zemích a výrazně změnilo i celý rozhodovací proces EU.
Vedoucí práce: Pavel Hnát
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; evropská integrace; bakalářské práce; European integration; bachelor's theses