Vliv fúzí pivovarů na cenu piva a strukturu trhu v ČR - Matej, Vlastimil (2010)
Cílem této práce je analyzovat vliv fúzí pivovarů na cenu piva a strukturu trhu v ČR. Práce se zabývá vývojem tržní struktury na trhu lahvového i sudového piva v posledních 20 letech. Na obou těchto trzích došlo k výraznému nárůstu tržní koncentrace. Jsou zde také představeny největší společnosti působící v českém pivovarnictví, ať již s českou či zahraniční kapitálovou účastí. V části věnované vlivu fúzí pivovarů na cenu piva je uveden přehled cenového vývoje několika českých sudových i lahvových piv. Na příkladu skupin Heineken Česká republika a K Brewery je zhodnocen vliv spojování pivovarů na šíři nabízeného sortimentu piv. Lze zde taktéž nalézt souhrnnou analýzu ukazatelů ROA a ROS v českém pivovarnictví. V případě obou těchto ukazatelů lze totiž spatřit výrazné rozdíly v závislosti na velikosti společnosti. Poslední část této práce se věnuje daňovému zvýhodnění malých pivovarů.