Specifika a problémy zemí Afrického rohu - Mikeš, Martin (2010)
Tato práce se zabývá problematikou zemí Afrického rohu (Etiopie, Eritrea, Džibutsko a Somálsko). První část poskytuje souhrnné geografické, historické a demografické informace. Dále analyzuje politickou a bezpečnostní situaci a převážně se zabývá pirátstvím v Somálsku. Druhá část se podrobně věnuje ekonomické charakteristice a specifikám tohoto regionu. Zaměřuje se na ekonomickou závislost zemí na zemědělství a dopady změn klimatu, dále makroekonomický vývoj, zahraniční pomoc, životní úroveň a dopady HIV/AIDS na chudobu. Poslední část popisuje teritoriální a komoditní strukturu zahraničního obchodu s důrazem na Etiopii, kde významné postavení zaujímá pěstování kávy.