Specifika a problémy zemí Afrického rohu - Mikeš, Martin; Steinmetzová, Dana; Pavlík, Petr, 1957-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2010)
Tato práce se zabývá problematikou zemí Afrického rohu (Etiopie, Eritrea, Džibutsko a Somálsko). První část poskytuje souhrnné geografické, historické a demografické informace. Dále analyzuje politickou a bezpečnostní situaci a převážně se zabývá pirátstvím v Somálsku. Druhá část se podrobně věnuje ekonomické charakteristice a specifikám tohoto regionu. Zaměřuje se na ekonomickou závislost zemí na zemědělství a dopady změn klimatu, dále makroekonomický vývoj, zahraniční pomoc, životní úroveň a dopady HIV/AIDS na chudobu. Poslední část popisuje teritoriální a komoditní strukturu zahraničního obchodu s důrazem na Etiopii, kde významné postavení zaujímá pěstování kávy.
Vedoucí práce: Dana Steinmetzová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; Eritrea; chudoba; zemědělství; pirátství; káva; Somálsko; Etiopie; bakalářské práce; Eritrea; poverty; agriculture; buccaneering; coffee; Somalia; Ethiopia; bachelor's theses